کاربرد lan چیست |مراحل تصویری راه اندازی شبکه لن
حتما شما هم اصطلاح شبکه محلی یا همان شبکه lan را شنیده اید ولی شاید مثل بسیاری از کاربران اطلاع دقیقی از اینکه lan چیست و چه کاربردهایی دارد نداشته باشید.
ما در این محتوا ضمن پاسخ به این سوال پر تکرار که lan چیست کاربردهای این نوع شبکه محلی، انواع آن و تفاوتهایی که با انواع مختلف شبکه های wan و man دارد را بیان خواهیم کرد.
شبکه lan چیست؟
lan مخفف عبارت local area network است و همانطور که از اسم آن مشخص است، به شبکه داخلی محدود مثلا شبکه محلی یک شرکت، دانشگاه یا سازمان شبکه لن گفته میشود.
در بسیاری از سازمانها کاربران از طریق همین local area network میتوانند به اینترنت فوق پرسرعت آن سازمان دسترسی داشته باشند.
کابل lan چیست؟
شما برای اتصال به شبکه داخلی یک سازمان یا شرکت میتوانید از شبکه وای فای و یا از روش اینترنت کابلی با استفاده از کابلهای اترنت که در واقع همان کابلهای lan هستند استفاده کنید.
با اتصال به شبکه داخلی یک سازمان از طریق کابل لن در واقع میتوانید کامپیوتر یا لبتاپ خود را به سوییچ شبکه متصل کنید و از طریق سوییچ شبکه به شبکه داخلی آن سازمان و یا اینترنت متصل شوید.
کاربرد شبکه Lan چیست؟
کاربرد اصلی شبکه لن، اتصال دستگاههای مختلف مورد نظر در یک مقیاس مکانی محدود است و از این طریق ارتباط درون سازمانی با استفاده از همین شبکه داخلی به راحتی و با سرعت و کیفیت مناسب امکان پذیر میشود.
امروزه بسیاری از سازمانها، شرکتها و حتی مدارس و دانشگاهها برای اتصال دستگاههای مختلف آن مجموعه از شبکه داخلی یا همان شبکه لن استفاده میکنند.
کاربرد دیگر استفاده از این نوع شبکه امکان به اشتراک گذاشتن سرور و سایر دستگاهها بین بخشها و یا افراد مختلف درون سازمان است به عنوان مثال کارمندان یک شرکت میتوانند به طور مشترک از پرینتر، اسکنر و یا سایر ابزارها استفاده کنند و یا در صورت نیاز اطلاعات را از سرور داخلی شرکت دریافت کنند.
شبکه lan چگونه کار میکند؟
برای اتصال دستگاهها در داخل شبکه لن میتوان از کابل lan و یا فناوری وای فای استفاده کرد و از این طریق به شبکه داخلی مورد نظر متصل شد که بعد از اتصال به شبکه لن مورد نظر امکان تبادل اطلاعات و استفاده اشتراکی از دستگاهها به راحتی میسر است.
برای اتصال به اینترنت در شبکه لن معمولا از یک نقطه یا گره مرکزی در ساختار طراحی شده برای آن شبکه استفاده میشود که در شبکه ها با مقیاس کوچک مثل شبکه خانگی میتوان از یک روتر مرکزی مثل مودم استفاده کرد ولی در شبکه های لن با مقیاس بزرگتر برای افزایش کیفیت شبکه از چند هاب یا سوییچ استفاده میشود.
تفاوت شبکه lan و wan و man چیست؟
اصلی ترین تفاوت شبکه lan، wan و man در مقیاس جغرافیایی است که این شبکه ها پوشش میدهند. در حالت کلی شبکه های لن فقط یک منطقه خاص و محدود مثل یک شرکت، سازمان یا دانشگاه را پوشش میدهند در حالی که شبکه های wan و man گستره جغرافیایی وسیعتری را پوشش میدهند.
گستره جغرافیایی شبکه های man میتواند به اندازه یک یا چند شهر باشد در حالی که گستره جغرافیایی شبکههای wan بسیار وسیعتر است و حتی میتواند یک یا چند کشور را پوشش دهد.
بخاطر گستره جغرافیایی محدود شبکه های lan سرعت و دقت انتقال داده در این نوع شبکهها بالاتر از شبکه های wan و man است و مدیریت آنها نیز راحت تر است.
انواع شبکه لن چیست؟
شبکه های لن بر اساس نوع دستگاهها و توپولوژی به دسته های مختلفی تقسیم میشوند که در ادامه در مورد انواع مختلف شبکه های lan بر اساس هر یک از این معیارها صحبت خواهیم کرد.
انواع شبکه لن بر اساس نوع دستگاهها
دستگاههای موجود در داخل شبکه لن میتوانند ارائه دهنده سرویس یا در اصطلاح server و یا دریافت کننده سرویس و یا client باشند که بر همین اساس میتوان شبکه های lan را به دو نوع client-server و peer to peer تقسیم بندی کرد.
- شبکه client-server
در این مدل شبکه ها هر دستگاه صرفا یا از نوع سرویس گیرنده یا همان کلاینت و یا از نوع سرویس دهنده یا همان سرور است و هر کلاینت فقط میتواند با سرور مرکزی موجود در شبکه ارتباط داشته باشد و امکان تعامل دو دستگاه کلاینت وجود ندارد.
مدل کلاینت سرور در شبکه های کوچک میتواند استفاده شود ولی اگر از این مدل در شبکه های بزرگ استفاده شود فشار زیادی روی سرور مرکزی ایجاد میشود که میتواند عملکرد شبکه را دچار اختلال کند پس توصیه میکنیم از مدل client-server در شبکه های بزرگ استفاده نکنید.
- شبکه نظیر به نظیر یا peer 2 peer
در شبکه های peer 2 peer بر خلاف شبکه های کلاینت سرور تمرکز و بار شبکه روی سرور مرکزی نیست و هر دستگاه بر اساس شرایط میتواند کلاینت یا سرور باشد در نتیجه همه دستگاهها میتوانند به راحتی با هم تعامل داشته باشند.
انواع شبکه لن بر اساس توپولوژی
یکی از اصلی ترین معیارهای تقسیم بندی شبکه های lan بر اساس توپولوژی یا معماری است که پیاده سازی شده اند و بر اساس این معیار مطابق شکل زیر به سه دسته ستاره ای، حلقوی و گذرگاهی تقسیم بندی میشوند که در ادامه این بخش در مورد هر یک از این معماریها به طور جداگانه صحبت میکنیم.
- توپولوژی ستاره ای یا start
در این مدل معماری شبکه همه دستگاههای موجود در شبکه نقش کلاینت را دارند که با یک سرور مرکزی ارتباط دارند و از طریق ارسال پیام به آن سرور مرکزی اطلاعات یا خدمات مورد نظر را دریافت میکنند.
- توپولوژی حلقه ای یا ring
در این مدل دستگاههای موجود از لحاظ هندسی تشکیل یک حلقه را میدهند و هر گره در این ساختار فقط میتواند با دو گره مجاور خود ارتباط داشته باشد.
- توپولوژی گذرگاهی یا bus
در این نوع معماری تمامی دستگاهها از طریق یک کابل که همان گذرگاه یا در اصطلاح bus است به یکدیگر متصل میشوند.
معماری گذرگاهی شبکه نسبت به دو مدل دیگر توپولوژی شبکه های lan ارزانتر است و پیاده سازی آن هم ساده تر است.
نحوه راه اندازی شبکه lan چگونه است؟
تا اینجا محتوا گفتیم که شبکه lan چیست و چه کاربردهایی دارد ولی شاید برای شما این سوال پیش آمده باشد که چطور میتوان یک شبکه lan راه اندازی کرد.
جالب است بدانید که اگر در داخل منزل خود دسترسی به اینترنت adsl دارید به راحتی میتوانید یک شبکه محلی لن برای خود راه اندازی کنید!
برای راه اندازی یک شبکه لن برای اتصال دو یا چند دستگاه به هم کافی است مراحل زیر را گام به گام دنبال کنید البته به این نکته هم توجه داشته باشید که دستگاهها برای اتصال به شبکه حتما باید کارت شبکه داشته باشند.
گام اول : رفتن بهcontrol panel
در control panel مطابق شکل زیر به بخش Network and sharing Center بروید و در این بخش روی لینک change adapter settings کلیک کنید.
گام دوم : انتخاب شبکه lan مورد نظر
در این گام شبکه محلی مورد نظر خود را انتخاب کرده، روی آن راست کلیک کرده و گزینه properties را انتخاب کنید سپس در پنجره pop up باز شده گزینه Internet Protocol Version 4 را انتخاب کنید و روی دکمه properties مطابق شکل زیر کلیک کنید.
گام سوم : وارد کردن دستی ip سرور
در این مرحله باید آدرس ip دستگاه مورد نظر را برای اضافه شدن به شبکه لن وارد کنید برای این منظور تیک گزینه های Use the following Ip Address و Use the following DNS server address را بزنید و برای سیستمی که میخواهید نقش سرور را در شبکه داشته باشد مقادیر را مطابق شکل زیر وارد کنید و سپس روی دکمه ok بزنید تا تغییرات ذخیره شوند.
گام چهارم : وارد کردن دستی ip سایر دستگاههای شبکه
بعد از اینکه ip سرور شبکه را در تنظیمات شبکه لن وارد کردید حالا باید ip سایر دستگاهها را هم اضافه کنیم.
برای این منظور مراحلی که برای تعیین دستی ip سرور گفتیم را تا مرحله آخر پیش میرویم و فقط مقدار فیلد ip address را یکی بیشتر از مقدار ip سرور تعیین میکنیم و مقدار ip سرور را هم در بخش Default Gateway وارد میکنیم.
گام پنجم : کانفیگ تنظیمات شبکه لن
بعد از این که سرور و سایر دستگاههای موجود را تعیین کردیم در این مرحله تنظیمات شبکه لن را تعیین میکنیم برای این منظور از بخش network and sharing center روی گزینه change advanced sharing settings کلیک کنید.
و در این صفحه مطابق شکل زیر همه تنظیمات را روشن یا همان turn on کنید و فقط گزینه مربوط به پسورد را خاموش یا turn off کنید.
نکات مهم در مورد شبکه lan چیست؟
در این بخش برخی از نکات مهم در مورد شبکه لن را به شما معرفی میکنیم.
اجزای اصلی شبکه lan چیست؟
اجزای اصلی lan شامل سرور، کارت شبکه، هاب، روتر و مودم ، سوییچ، گیت و نرم افزارهای مربوط به شبکه مثل سیستم عامل دستگاهها، نرم افزارهای امنیت مثل فایروال و مانیتورینگ شبکه است.
- مزایای شبکه lan چیست؟
سالهای زیادی از راه اندازی شبکه لن میگذرد و با این وجود هنوز هم این مدل از شبکه دارای مزایایی فراوانی است که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اشتراک منابع و سخت افزارها
یکی از بزرگترین مزایای شبکه های محلی قابلیت به اشتراک گذاشتن منابع بین دستگاههای موجود است به عنوان مثال با ایجاد یک شبکه local area network در یک شرکت به راحتی میتوانید ابزارهایی مثل چاپگر را به اشتراک بگذارید و در هزینه های خود صرفه جویی کنید.
- استفاده مشترک از یک نرم افزار
در یک شبکه محلی به راحتی میتوانید یک نرم افزار کاربردی برای اعضای سازمان را روی یک سرور نصب کنید و همه افراد میتوانند به طور مشترک از این نرم افزار که روی سرور نصب است استفاده کنند.
- مدیریت آسان
شبکه lan به نسبت شبکه های man و wan پوشش جغرافیایی محدودتری دارد و به همین دلیل هم مدیریت این نوع شبکه ها آسانتر است.
- استفاده از داده های متمرکز به صورت مشترک
در local area network به راحتی میتوانید داده ها را روی یک سرور ذخیره کنید و همه اعضای سازمان به طور مشترک از این داده ها و اطلاعات استفاده کنند.
- سرعت بالای تبادل اطلاعات
یکی از مهمترین مزایای شبکه های لن سرعت بالای انتقال اطلاعات در داخل شبکه است که از این لحاظ شبیه به اینترنت td lte عمل میکند.
- اشتراک گذاری اینترنت
با استفاده از local area network افراد داخل سازمان به راحتی میتوانند اینترنت را به طور مشترک استفاده کنند.
برای اینکه اینترنت اشتراکی داخل سازمان سرعت و کیفیت مناسبی داشته باشد میتوانید یک سرویس اینترنت پهنای باند اختصاصی را خریداری کنید و این سرویس را بین افراد سازمان خود به اشتراک بگذارید.
معایب شبکه lan چیست؟
Local area network در کنار مزایای فراوانی که دارد معایبی هم دارد که از جمله معایب آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- پوشش جغرافیایی محدود
شبکه محلی قابلیت پوشش دهی به یک محیط جغرافیایی محدود را دارد و برای اتصال افراد در گستره جغرافیایی وسیع نمیتوان از این نوع شبکه استفاده کرد.
- امنیت پایین
یکی از بزرگترین چاالشهای Local area network امنیت پایین آنها است به طوری که ویروس به راحتی میتواند از بستر همین نوع شبکه ها در بین دستگاههای متصل به شبکه پخش شود.
برای آشنایی با روشها و ابزارهای امنیت شبکه میتوانید مقاله امنیت شبکه سایت تک نت را مطالعه کنید.
نتیجه گیری
در این مقاله ما سعی کردیم در بخشهای زیر به معرفی شبکه محلی یا همان
(lan)local area network بپردازیم.
در بخش “شبکه lan چیست” سعی کردیم به طور کوتاه و خلاصه به این پرسش اساسی پاسخ دهیم.
در بخش “کابل لن چیست” این نوع کابل شبکه را معرفی کردیم و گفتیم که چه کاربردی در شبکه های محلی دارد.
در بخش “کاربرد شبکه lan چیست” مهمترین کاربردهای local area network را که باعث محبوبیت آن در بین سازمانها میشود را معرفی کردیم.
در بخش “تفاوت شبکه lan، wan، man چیست” مهمترین تفاوتهای این سه مدل شبکه را بیان کردیم.
در بخش “انواع شبکه لن چیست” به معرفی مدل های مختلف local area network بر اساس نوع دستگاهها و معماری این شبکه های پرداختیم.
در بخش “نحوه راه اندازی شبکه lan چگونه است” ساده ترین روش ممکن ایجاد یک local area network را آموزش دادیم.
و در نهایت در بخش “نکات مهم در مورد شبکه lan چیست” اجزای اصلی یک local area network را معرفی کردیم و برخی از مهمترین مزایا و معایب این مدل شبکه را بیان کردیم.