تلفن ابری تکفون (voip) با دارا بودن مرکز تلفن ابری و دفتر کار مجازی به شما کمک میکند به راحتی از هرکجا با مشتریان خود در ارتباط باشید و تجربه لذتبخش سرعت و کیفیت پاسخگویی را به ارمغان بیاورید.
دارای سرشماره رند خارجی و داخلی برای تمامی کسب و کارها
VOIP یا Voice over Internet Protocol یک تکنولوژی جدید است که با استفاده از آن میتوانید به راحتی و با سرعت و کیفیت بالا با مشتریان خود از طریق اینترنت، تماسهای تلفنی برقرار کنید. این فناوری، صدای شما را به سیگنالهای دیجیتال تبدیل کرده و از طریق شبکه اینترنت به مقصد میفرستد. برای راه اندازی VOIP نیازی به سخت افزار نخواهید داشت و میتوانید با استفاده از خطوط اینترنت و تهیه سرشماره و تلفن های ip phone این فناوری را به راحتی و با کیفیت بالا راهاندازی کنید. با استفاده از VOIP، شما قادر خواهید بود هزینههایی کمتری را نسبت به تلفنهای سنتی، به خصوص در تماسهای بینالمللی، پرداخت کنید.
به سه روش میتوانیم از خطوط اینترنتی استفاده کنیم.
1. استفاده از تلفنهای آی پی فون
2. نصب اپلیکیشن بر روی گوشی همراه
3. نصب نرم افزار بر روی لب تاب شخصی
IP-Phone یک دستگاه دیجیتالی هوشمند با واسط شبکه LAN است و دارای یک آدرس IP و کانکتور استاندارد میباشد که با این امکانات میتواند درون هر پورتی از یک شبکه LAN قرار گیرد.
جهت ضبط مکالمات VOIP سه روش عمده وجود دارد:
1. استفاده از خدمات VOIP است که سایر شرکت ها ارائه میدهند.
2. استفاده از نرم افزارهای ضبط مکالمات است که روی یک کامپیوتر نصب شده و مکالمات را ضبط میکند.
3. استفاده از دستگاه مخصوص ضبط مکالمات است که در مسیر خطوط VOIP قرار گرفته و تمامی اطلاعات VOIP را ذخیره میکنند.
خط، شماره تماسی است که به شما تعلق میگیرد. اگر از سرویس تکفون استفاده کنید ابتدای شماره شما ۹۱۵۵ خواهد بود. حال فرض کنید شماره شما ۹۱۵۵۴۷۷۴ باشد. در این حالت اگر هم زمان صد نیروی فروش داشته باشید، پنجاه پشتیبان و پنج نفر کارشناس مالی، باید برای هر نفر یک داخلی تعریف کنید، یعنی برای شرکت فرضی صد و پنجاه و پنج داخلی نیاز هست. تعداد کانال بسته به تعداد تماس همزمان دارد، اگر ۶۰ کانال تهیه کنید یعنی هم زمان ۶۰ نفر از کارشناسان شما میتوانند همزمان صحبت کنند، نفر ۶۱ ام باید منتظر بماند تا یکی از کارشناسان مکالمه خود را تمام کند تا بتواند تماس بگیرد.
امنیت تلفن آنالوگ یا مخابرات که قابل قیاس با تلفن اینترنتی نیست. اما در میان تلفنهای اینترنتی میتوان گفت حالت عادی ویپ وضعیت قابل قبول دارد. در 90 درصد تلفنهای ویپ از پروتوکل SIP استفاده شده است. Skype Protocol که در تماسهای اسکایپ استفاده میشود نیز نسخه پیشرفته تری از این پروتوکل هست.
بسیاری از امکانات سرویس VOIP تکفون و تلفنهای تجاری NGN یا (Next-Generation Network) مشترک هستند. به عنوان مثال هردو در مواردی مانند انتقال صدا به صورت بستههای دیجیتال، افزایش کیفیت صدا، امنیت بالا، امکان فوروارد کردن تماس، انتظار تماس، مشابه یکدیگر هستند.
تفاوت اصلی این دو در زیرساخت است. ویپ از شبکه اینترنت استفاده میکند در حالی که تلفنهای NGN از پروتوکلهای پیچیدهتری از شبکههای داده استفاده میکنند. هزینه بستههای تماسی برای تلفن NGN بیشتر است اما معمولا کیفیت صدای بهتری از ویپ ارائه میدهد. امکان کنفرانس از ویژگیهای خیره کننده سرویس ویپ تکفون است که معمولا تلفنهای NGN ندارند
به صورت کلی امکان انتقال تصویر و حتی برقراری ویدئو کنفرانس از طریق سرویس VOIP امکان پذیر است. اما به دلیل نیازمند بودن تلفن رو میزی با صفحه نمایش رنگی، این نوع تلفن برای شرکتها توجیه اقتصادی ندارد. اما تکفون زیرساخت ارتباط تصویری را فراهم میکند و در صورت استفاده از هر وسیلهی فیزیکی مانند گوشیهای هوشمند که قابلیت تماس تصویری را داشته باشد میتوانید ویدئو کنفرانس داشته باشید.
طبق قوانین وزارت ارتباطات فعالسازی سرویس تکفون فقط بر روی اینترنت تکنت امکان پذیراست. تنها در صورتی که سرور شما Local PBX باشد میتوانید سرویس تکفون را بر روی اینترنت شرکتهای دیگر داشته باشید.
شرکت تک نت ارائه دهنده اینترنت پرسرعت و کلیه خدمات ارتباطی سازمانها در کشور با مجوز سروکو از سازمان تنظیم مقررات.