روشهای کاهش لتنسی اینترنت چیست | کاملترین آموزش لتنسی و پینگ
در این مقاله خواهید خواند:
عوامل زیادی روی کیفیت تجربه کاربری کاربران اینترنت تاثیر گذار است که از جمله این عوامل لتنسی – Latency اینترنت است ولی احتمالا شما هم مثل بسیاری از کاربران عادی اینترنت جواب مشخصی به این سوال که لتنسی چیست نداشته باشید.
در این محتوا به این سوال پاسخ خواهیم داد که لتنسی چیست، چه تفاوتهایی بین لتنسی و پینگ وجود دارد و کاربردیترین روشهای کاهش latency چیست؟
لتنسی چیست؟
لتنسی در واقع بیانگر میزان تاخیر شبکه برای پاسخ به یک اقدام کاربر در سایت است اگر بخواهیم این مفهوم را با یک مثال توضیح دهیم وقتی شما در یک سایت روی یکی از لینکها یا دکمه ها کلیک میکنید میزان تاخیر یا مدت زمانی که طول میکشد داده های مربوط به اکشن شما، از مبدا به مقصد برسد، در مقصد پردازش شود و پاسخ آن در مبدا دریافت شود بیانگر لتنسی است.
هر چه میزان تاخیر و یا همان لتنسی کمتر باشد کیفیت خدمات ارائه شده به کاربر بهتر خواهد بود و میزان رضایت کاربر و تجربه کاربری هم بیشتر خواهد بود.
Low latency mode چیست؟
حالتی را فرض کنید که در آن با استفاده از اینترنت فوق پرسرعت در حال انجام یک بازی آنلاین هستید ولی با وجود استفاده از اینترنت با سرعت بالا، باز هم میزان تاخیر یا همان latency بالا در طول انجام بازی آنلاین، شما را آزار میدهد در این صورت چطور میتوانید این تاخیر زمانی را کاهش دهید؟
ویژگی low latency mode همان راه حل ساده برای پاسخ به سوال بالاست که با فعالسازی آن در کنسول بازی خود میتوانید میزان تاخیر بازی آنلاین را کاهش دهید البته شیوه فعالسازی آن در دستگاههای مختلف میتواند کمی متفاوت باشد به عنوان مثال در ویندوز 10 مطابق شکل زیر از بخش Gaming میتوانید این ویژگی را فعال کنید.
با فعالسازی ویژگی low latency mode که به آن Game mode هم میگویند میتوانید کیفیت تصاویر را کمی کاهش دهید و در عوض میزان تاخیر را کاهش دهید که این ویژگی برای انجام بازی آنلاین ضروری است البته علاوه بر لتنسی عوامل دیگری هم روی کیفیت اینترنت گیمینگ اثر میگذارند که برای اطلاع از آنها میتوانید محتوای پنج پارامتر اینترنت گیمینگ را مطالعه کنید.
تفاوت ping و latency چیست؟
بسیاری از کاربران عادی و گیمرها، تفاوتی بین پینگ و latency قائل نیستند و نمیدانند که تفاوت پینگ و لتنسی چیست.
از لحاظ فنی، تفاوت بسیار ظریفی بین latency و ping وجود دارد در واقع پینگ یک روش نرم افزاری محبوب برای بررسی اتصال در شبکه اینترنت است در حالی که لتنسی مدت زمان یا تاخیری است که کاربر میتواند نتیجه اکشن خاص خود در سایت را ببیند.
هر چه میزان latency و ping شبکه کمتر باشد رضایت و تجربه کاربری هم بیشتر خواهد بود و برای کاهش پینگ شبکه میتوان از روش بهینه سازی مقدار mtu استفاده کرد که برای اطلاع از چگونگی انجام این کار میتوانید مقاله mtu چیست سایت تک نت را مطالعه کنید.
روشهای کاهش latency چیست؟
همانطور که گفتیم هر چه میزان پینگ و لتنسی کمتر باشد کیفیت اینترنت بهتر است برای کاهش مقدار پینگ اینترنت گیمینگ علاوه بر روش بهینه سازی مقدار mtu که در بخش قبلی گفتیم میتوانید مقاله بهترین روشهای کاهش پینگ بازی را هم مطالعه کنید.
برای پاسخ به این سوال که بهترین روشهای کاهش لتنسی چیست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از شبکه توزیع محتوا یا همان cdn
- خواندن اطلاعات از کش مرورگر
- کاهش درخواست HTTP خروجی
- کاهش حجم فایلها و تصاویر
- افزایش میزان پهنای باند
در ادامه هر یک از روشهای کاهش لتنسی که در لیست بالا به آنها اشاره کردیم را به طور مجزا توضیح خواهیم داد.
- استفاده از شبکه توزیع محتوا یا همان cdn
یکی از مهمترین دلایلی که میتواند باعث افزایش میزان latency شبکه شود فاصله زیاد بین کاربر یا همان کلاینت و سروری که قرار است داده ها به آن ارسال شود است.
در این روش، با استفاده از خدمات یک شبکه توزیع محتوا یا cdn، داده های سایت در سرورهای مختلف در سطح کره زمین قرار میگیرند و تبادل داده بین کلاینت با نزدیکترین سرور انجام شود و به این ترتیب میزان فاصله بین کلاینت و سرور و در نتیجه لتنسی کاهش یابد.
یکی از محبوبترین شبکه های توزیع محتوا کلود فلر است که با استفاده از آن میتوان میزان تاخیر را به میزان قابل توجهی کاهش داد البته این سرویس محبوب وب، اخیرا در ایران فیلتر شده است و در زمان فعلی، استفاده از آن برای سایتهای ایرانی که بیشتر کاربران آنها ساکن ایران هستند ایده خوبی نیست.
- خواندن اطلاعات از کش مرورگر
یکی دیگر از روشهای کاهش latency، خواندن اطلاعات سایت از کش مرورگر یا همان حافظه نهان است.
با خواندن اطلاعات مورد نیاز سایت از کش مرورگر، دیگر نیازی نیست که درخواستی به سمت سرور ارسال شود و منتظر پاسخ آن بود؛ بلکه اطلاعات صفحات پرتکرار در داخل کش مرورگر کاربر وجود دارد و از همانجا هم این اطلاعات خوانده میشود و همین موضوع باعث کاهش میزان تاخیر خواهد شد.
- کاهش درخواست HTTP خارجی
وقتی سایتی بخواهد در سیستم کاربر لود شود این سایت شامل تعدادی درخواست برای خواندن اطلاعات مربوط به استایل، کدهای جاوا اسکریپ و مواردی شبیه به این هستند و در واقع برای خواندن این اطلاعات یک درخواست به یک منبع خارجی و یا شاید هم هاست خود سایت ارسال میشود.
هر چه تعداد درخواستها، برای دریافت اطلاعات و به ویژه درخواستهای HTTP که به منابع خارجی ارسال میشوند کمتر باشد، سرعت لود سایت بیشتر و میزان لتنسی کمتر خواهد بود.
یکی از مواردی که باید توسعه دهندگان وب مورد توجه قرار دهند افزایش سرعت لود سایت و کاهش میزان لتنسی است و همانطور که گفتیم یکی از روشهای این کار هم کاهش تعداد درخواست برای خواندن اطلاعات از منابع خارجی است.
- افزایش میزان پهنای باند
اگر میزان پهنای باند شبکه نسبت به حجم اطلاعاتی که قرار است منتقل شود خیلی کم باشد همین موضوع میتواند سبب افزایش میزان تاخیر شود.
با خرید یک سرویس با پهنای باند مناسب میتوانید مانع از افزایش میزان لتنسی شوید که برای این منظور میتوانید یک سرویس اینترنت با پهنای باند اختصاصی خریداری کنید.
- کاهش حجم فایلها و تصاویر
وجود تصاویر و فایلها با حجم بالا یکی دیگر از عواملی است که سرعت بارگذاری سایت را کاهش میدهد و سبب افزایش میزان تاخیر سایت میشود و با کاهش حجم فایلها و تصاویر سایت میتوانید میزان لتنسی سایت را هم کاهش دهید.
کاهش لتنسی اینترنت در تک نت
تک نت به عنوان یکی از قدیمیترین و معتبرترین شرکتهای ارائه دهنده انواع خدمات اینترنتی، برای جلب رضایت مشتریان خود همواره در صدد ارائه بهترین سطح از خدمات اینترنتی است.
یکی از مواردی که کیفیت بالای خدمات ارائه شده توسط شرکت تک نت را نشان میدهد کاهش میزان لتنسی اینترنت با استفاده از خدمات این شرکت معتبر است که با تست این ویژگی با استفاده از سرویسهای متنوع اینترنت تک نت، میتوانید میزان تاخیر بسیار پایین این سرویسها را مشاهده کنید.
لتنسی خوب چقدر است؟
هر چه میزان لتنسی یا تاخیر کمتر باشد کیفیت سرویس اینترنت مورد استفاده هم بالاتر است. میزان تاخیر بر حسب میلی ثانیه محاسبه میشود و هر چه این عدد به صفر نزدیکتر باشد بهتر است.
برای پاسخ به این سوال که بهترین مقدار لتنسی چیست میتوان به طور تقریبی گفت:
- میزان لتنسی زیر 100 میلی ثانیه برای کیفیت اینترنت بسیار عالی است.
- اگر مقدار لتنسی بین 100 تا 200 میلی ثانیه باشد باز هم میتوان گفت که کیفیت اینترنت تا حدودی مطلوب است.
- اگر میزان لتنسی بیشتر از 200 میلی ثانیه باشد بیانگر این است که کیفیت سرویس اینترنت، چندان مناسب نیست.
محاسبه میزان لتنسی
برای محاسبه میزان لتنسی میتوانید به راحتی از دستور ping استفاده کنید. برای این منظور خط فرمان یا همان command prompt را در سیستم خود باز کنید و از سایت مورد نظر خود پینگ بگیرید.
به عنوان مثال در تصویر زیر با دستور پینگ میزان تاخیر سایت taknet.ir را محاسبه کرده ایم که round trip times بیانگر میزان تاخیر برای سایت تک نت است.
نتیجه گیری
در این محتوا در مورد این که لتنسی چیست و چه تاثیری در کیفیت اینترنت کاربران دارد با شما صحبت کردیم.
- در بخش “لتنسی چیست؟” به طور خلاصه گفتیم که معنی لتنسی چیست و چه تاثیری در کیفیت سرویس اینترنت کاربران دارد.
- در بخش “low latency mode چیست” در مورد اینکه چطور میتوان با استفاده از فعالسازی حالت low latency mode، با کمی کاهش کیفیت تصاویر میزان تاخیر را کاهش داد صحبت کردیم.
- در بخش “تفاوت پینگ و لتنسی چیست؟” در مورد تفاوت ظریف این دو مفهوم بسیار شبیه به هم، با شما صحبت کردیم.
- در بخش “روشهای کاهش لتنسی چیست؟” پنج روش کاربردی برای کاهش میزان تاخیر را بیان کردیم.
- در بخش “لتنسی خوب چقدر است؟” در مورد اینکه مقدار مناسب تاخیر چند میلی ثانیه میتواند باشد صحبت کردیم و گفتیم که اگر میزان لتنسی از 200 میلی ثانیه بیشتر باشد کیفیت اینترنت مناسب نیست.
- و در پایان در بخش “محاسبه میزان latency” روش ساده محاسبه تاخیر را با استفاده از دستور ping در cmd به شما عزیزان آموزش دادیم.