تفاوتهای کلیدی بین سرور اختصاصی و سرور مجازی: کدام گزینه برای کسبوکار شما مناسبتر است؟
در این مقاله خواهید خواند:
تفاوتهای کلیدی بین سرور اختصاصی و سرور مجازی: کدام گزینه برای کسبوکار شما مناسبتر است؟
سرعت، پایداری بالا شبکه همچنین کنترل بر اطلاعات و دادههای حساس و مهم، از مهمترین خواستههای کسب و کارها به خصوص آنهایی که خدمات خود را تماما به صورت آنلاین و در بستر اینترنتی عرضه میکنند، است.
نمیتوان از این دغدغه مهم چشم پوشید که کسب و کارها موفق نمیشوند مگر آنکه بتوانند نیاز مخاطبان خود را در کوتاهترین زمان ممکن برآورده و از اطلاعات و دادههای مهم نیز به خوبی پشتیبانی کنند.
سرورها، همان ابزارهایی هستند که هر کسب و کاری فارغ از اندازه خود به آن نیاز دارد تا بتواند به خوبی در بازار رشد کنند و همگام با توسعه و مقیاسپذیری، مزیت رقابتی خود را نیز تقویت کنند.
کسب و کارها چنانچه درصدد باشند که کنترل بیشتری بر سرور و نرمافزارهای داخلی خود داشته باشند و یا اینکه بخواهند از یک منبع داده مشخص با پیکربندی سفارشی بهره ببرند، نیاز به سرور اختصاصی و یا مجازی دارند.
اینکه از کدام نوع سرور استفاده کنند، به نیاز و شرایط کسب و کار بستگی دارد.
در این مقاله قصد بر این است که سرور اختصاصی و مجازی و ویژگیهای آنها شرح داده شود تا کسب و کارها بتوانند با اطمینان خاطر و آگاهی بیشتری نسبت به انتخاب آنها اقدام کنند.
سرور اختصاصی؛ راهکاری برای کسب و کارهای بزرگ
سرور اختصاصی امکانی را فراهم میآورد که در آن یک سرور فیزیکی به صورت اختصاصی در اختیار یک فرد یا سازمان قرار بگیرد. در این نوع، هیچکس حق استفاده از منابع سرور را ندارد و تمامی قدرت پردازش، فضای ذخیرهسازی، حافظه و … در اختیار یک نفر است.
ویژگیهای یک سرور اختصاصی
به صورت کلی سرور اختصاصی برای افراد و یا سازمانهایی مناسب است که نیاز دارند از تمامی منابعی که سرور در اختیارشان قرار میدهد، استفاده کنند. به عنوان مثال سازمانهایی که در حوزه بانکی و مالی مشغول هستند و حجم زیادی از دادههای مالی را در زمان کوتاهی، پردازش میکنند نیاز به سرور اختصاصی دارند.
قدرت بالای پردازندگی بالا از جمله مهمترین کارکرد سرور اختصاصی برای کسب و کارهاست. همین امر میتواند بر قیمت نیز تاثیر بگذارد.
نکته دیگری که در خصوص سرور اختصاصی میبایست به آن اشاره کرد؛ عملکرد است. از آنجایی که این نوع از سرورها فقط در اختیار یک سازمان قرار میگیرد و به نوعی استفاده کننده خاص دارد، بنابراین عملکرد بالایی داشته زیرا تمامی منابع آن مختص یک کسب و کار است و هیچگونه تداخلی با سایر کاربران ندارد. بنابراین میتواند برای وبسایتها یا برنامههایی با ترافیک بالا و نیاز به پردازش زیاد، مناسب باشد.
انعطاف پذیری سرور نیز از جمله مواردی است که کسب و کارها باید به آن توجه داشته باشند. دسترسی کامل به منابع یک سرور باعث میشود که سازمانها بتوانند سیستم عامل، نرمافزار، پیکربندی و تنظیمات را مطابق با نیاز خود سفارشیسازی کرده و تغییر دهند. این امر میتواند آزادی عمل بیشتری به سازمان دهد تا بتواند موارد مورد نیازشان را در سرور ایجاد کنند.
امنیت نیز از جمله مهمترین مواردی است که کسب و کارها برای انتخاب سرور اختصاصی به آن توجه دارند. باید به این مسئله اشاره کرد که سرور اختصاصی امنیت بالاتری دارد زیرا به جز سازمان و یا کسب و کار مورد نظر، فرد دیگری به منابع سرور دسترسی ندارد. بنابراین گزینه مناسبتری برای کسبوکارهایی که اطلاعات حساس یا نیاز به امنیت بالا دارند، بهشمار میرود.
سرور اختصاصی راحتتر از سایر سرورها با نیاز کسب و کار، سازگار شده و مقیاس میگیرد. این مهم آن هم در شرایطی که مقیاسپذیری، فرآیندی پیچیده و هزینهبر است، میتواند کسب و کارها را نسبت به در اختیار گرفتن سرور اختصاصی ترغیب کند.
سرور اختصاصی نیازی به تیمی فنی برای نگهداری و پشتیبانی داشته و به دلیل ماهیتش، نیاز به مدیریت و نظارت بیشتری دارد.
سرور مجازی؛ امکانات یک سرور با هزینه کمتر
سرور مجازی که با نامهای VPS یا Virtual Private Server نیز شناخته میشود، یک نوع سرور است که با استفاده از فناوری مجازیسازی یا همان Virtualization ایجاد شده و در اختیار افراد و یا سازمانها قرار میگیرد.
برای ایجاد سرور مجازی میبایست یک سرور فیزیکی با استفاده از همان فناوری که در بالا به آن اشاره شد به چند سرور مجازی تقسیم شود. در حقیقت در این مدل هر یک از این سرورهای مجازی به صورت مستقل عملکرد کرده و منابع خود مانند حافظه RAM، پردازنده یا CPU، فضای دیسک و پورت شبکه را دارند.
سرور مجازی به طور معمول برای مواردی که نیاز به منابع بیشتر داشته اما هزینه خرید و یا در اختیار گرفتن یک سرور فیزیکی را ندارند، مورد استفاده قرار میگیرد. البته نباید از این مورد غافل شد که VPS برای میزبانی اپلیکیشنها، دیتابیسها و یا به عنوان محیطی برای توسعه و آزمایش نیز به کار میرود.
ویژگیهای سرور مجازی
ویژگیها و البته وجه تمایز سرور مجازی با سرور اختصاصی زیاد است که در ادامه به برخی از آنها اشاره میشود.
اولین ویژگی سرور مجازی که به آن میپردازیم، هزینه است. همانطور که در قسمتهای پیشین اشاره شد، سرور مجازی هزینه کمتری دارد زیرا منابع میان چند کاربر تقسیم میشود. این گزینه برای کسبوکارهایی که منابع کم تا متوسط داشته و مجبور هستند هزینه کمتری برای سرور پرداخت کنند، مناسبتر است.
عملکرد نیز از دیگر ویژگیهای سرور مجازی است که نسبت به سرور اختصاصی، کمتر است. اگرچه که با تنظیمات مناسب میتوان از کاهش عملکرد نیز جلوگیری کرد.
سرور مجازی اگرچه کنترل و نظارت بیشتری نسبت به میزبانی اشتراکی برای کسب و کارها ایجاد میکند اما همچنان محدود به تنظیمات سرور فیزیکی است و سازمانها نمیتواند تغییرات کلان در آن ایجاد کنند.
امنیت نیز از دیگر مواردی است که میبایست به آن اشاره شود. شاید امنیت سرور مجازی کمتر از سرورهای اختصاصی باشد اما با استفاده از ابزارهای امنیتی مناسب همچنین تنظیمات فنی، میتوان سطح امنیت را ارتقا داد.
سرورهای مجازی مقیاسپذیری راحتتر و آسانتری نسبت به سرورهای اختصاصی دارند و میتوان منابعی مانند حافظه، پردازنده و فضای ذخیرهسازی را متناسب با نیاز کسب و کار، افزایش و حتی کاهش داد.
کدام گزینه برای کسبوکارها مناسبتر است؟
برای اینکه مشخص شود کدام سرور برای کسب و کارها نیاز است میبایست زمینه فعالیت، اندازه کسب و کار، نحوه پردازش اطلاعات و ترافیک تراکنشهایی را در نظر گرفت.
به صورت کلی اگر کسب و کاری نیاز به منابع و عملکرد بالایی داشته، ترافیک بالایی را بر وبسایت و یا اپلیکیشن خود دارد و نیاز به کنترل کامل بر سرور و منابع آن دارد، میبایست از سرور اختصاصی استفاده کند.
اما چنانچه کسب و کاری هنوز در مرحله توسعه قرار دارد و مشخص نیست طی چند ماه و یا حتی سال به مرحله بلوغ میرسد، به مقیاسپذیری و انعطافپذیری بیشتری نیاز داشته و محدودیتی نیز در بودجه خود دارد، بهتر است از سرور مجازی استفاده کند.
در نهایت، بسته به نیاز خاص کسبوکار، انتخاب سرور اختصاصی یا مجازی میتواند متفاوت باشد. برای کسبوکارهایی که به دنبال انعطافپذیری و هزینههای کمتر هستند، سرور مجازی ممکن است انتخاب مناسبی باشد، در حالی که کسبوکارهایی که نیاز به منابع بیشتر و کنترل کامل دارند، باید به سرور اختصاصی فکر کنند.